Időpont egyeztetés

Gynaecomastia

MIKOR INDOKOLT A GYNAECOMASTIA MŰTÉT?

A megnagyobbodott, nőies férfi emlőket okozhatja túlsúly, amely a zsírszövetek felszaporulásával a mellkasfalat érinti, de kialakulhat a hormonális probléma miatt vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is. A megnagyobbodás érintheti a mirigyállományt, bimbóudvart, az emlők bőrét, előfordulhat aszimmetria is. Korrekciós műtét elvégzésével a mellkas arányos és férfias megjelenésű lesz.

MI TÖRTÉNIK AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓN?

A konzultáció során a plasztikai sebész az Ön paraméterei, anatómiai adottságai, elvárásai és elképzelései alapján meghatározza a műtéti tervet. Gynaecomastia műtét esetében az Ön igényeit felmérve a szakorvos tájékoztatást nyújt a megfelelő megoldásról, illetve a sebek elhelyezkedéséről, amely Önnek a lehető legjobb eredményt nyújtja. Minden felmerülő kérdését a plasztikai sebész részletesen megválaszol a konzultáció során.

HOGYAN ZAJLIK A MŰTÉT?

A gynaecomastia korrekciós műtét minden esetben altatásban történik. A plasztikai sebész a bimbóudvar körül ejt bemetszést (esetenként szükséges lehet úgynevezett fordított T alakú bemetszés, a mellbimbó udvara körül, onnan kiindulva függőlegesen az emlőárok irányában és az emlő alatt az áthajlási redőben vízszintesen). Ezt követően eltávolításra kerül a mirigyállomány, illetve a felesleges bőr. A műtét megközelítőleg 1 órát vesz igénybe oldalanként.

GYÓGYULÁS, REGENERÁLÓDÁS

A gynaecomastia korrekciós műtétet követően 1 éjszakát kell bent tartózkodnia. Másnap reggel a plasztikai sebész megvizsgálja a műtéti területet, amennyiben mindent rendben talál hazaengedi. A műtétet követően egy speciális szorítókötést szükséges hordania a plasztikai sebész által meghatározott ideig. A műtét másnapján megengedett a zuhanyzás, de a sebet minden tisztálkodást követően alaposan szárazra kell törölni. Kádfürdő és úszás a varratszedés után 2 héttel megengedett, amennyiben a seb reakciómentesen gyógyult. Műtét után 2 hétig fizikai kímélet javasolt, kerülni kell minden megerőltető fizikai tevékenységet, ennek letelte után fokozatosan visszatérhet mindennapi teendőihez, azonban az intenzív sportolást 6 hétig tanácsos kerülni. Közvetlenül a műtét után természetes, ha fájdalmat tapasztal, ez a kellemetlen érzés pár napon belül megszűnik. A gyógyulási időszakban fájdalomcsillapító segítségével hatékonyan enyhítheti tüneteit, ha fájdalmat érez. Pár hónapig jelentkezhet kisebb mértékű fájdalom, illetve érzékenység. Ez általában fél évvel a műtétet követően teljesen megszűnik. A hegek gyógyulási ideje egyénenként változó. A heggyógyulás elősegítése érdekében szilikonos hegkezelő gélek/tapaszok használata javasolt. A külső hegek gyógyulási ideje körülbelül fél év, ezután vékony hegvonal marad a bőrön alig látható helyen, amely maradandó, de az idő múlásával fokozatosan halványodik. A belső hegek teljes gyógyulási ideje 2 év. Kontrollvizsgálatokra a plasztikai sebész által meghatározott időközönként várja vissza. A fentebb említett tanácsokat célszerű maradéktalanul betartani, hogy gyógyulási időszaka fájdalomtól és szövődményektől mentes legyen. A végleges eredmény egy év alatt alakul ki.